Over de liefde die we niet begrijpen | Kunstenfestival Watou | 6 July - 1 September 2013
NL
Verzamelde verhalen #5 – Zomer 2013
Onze eerste schreeuw is een schreeuw om liefde. We voeren een levenslange strijd om het ideaal van de romantische liefde te benaderen, te behouden. We fluisteren of schreeuwen in alles wat we doen: “Je veux de l’amour!”. Het is een eindeloze zoektocht naar onhaalbare perfectie. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we tot inzicht komen: die perfectie bestaat gelukkig niet. Ze zou niet leefbaar zijn. Het alternatief is elkaar graag zien: liefdevol mededogen. De schoonheid van het onvolmaakte erkennen, aanvaarden en koesteren: ervan houden.
Kunstenfestival Watou gaat dit jaar “Over de liefde die we niet begrijpen.” Doorheen het hele parcours van Watou vind je de liefde als rode draad; niet enkel het ideaal van de romantische liefde maar ook de liefde in haar ware gedaante. Met barsten en onvolmaaktheden. Over het aantrekken en het afstoten ervan. Kunstenfestival Watou wil dit jaar de schoonheid van die imperfecte liefde erkennen.
Ook dit jaar brengen we verzamelde verhalen van kunstenaars, schrijvers en dichters. Ze geven hun ziel bloot. Ze vertellen ons hoe ze de liefde zien. Hun verhalen nemen drempels weg en verbinden mensen met elkaar. De lovestories gaan over succes, mislukking, uitdaging, bedreiging, vreugde, eindeloos verdriet, passie en eenzaamheid. Ze helpen ons bij onze nooit aflatende zoektocht naar authenticiteit waarmee we ons kunnen vereenzelvigen. We ontdekken graag de identiteit van gelijkgestemde zielen. Zoals de traditie het wil, tonen we in Watou een inspirerende mix van aanstormend talent en grote namen. Jong geweld en bezadigde reflectie. Ze bevruchten elkaar. En als het goed is, helpen ze ons de liefde beter te begrijpen.
We kiezen bewust voor langzaam. We maken tijd om te genieten: van elkaar, van wat kunstenaars, dichters en schrijvers ons bieden. We houden van de rust en de natuur, van een terrasje met een verrassend streekbier, van een rijk gevulde tafel. We nemen tijd om te reflecteren. Tot slot kan ik u de wijze raad van de Poolse dichter Adam Zagajewski aanbevelen: “Tracht de verwonde wereld te bezingen.” Geniet ervan. We zien u graag.
Jan Moeyaert, Intendant Kunstenfestival Watou BE
The Hand That Rocks the Cradle, 2013
Een ontmoeting met de fotografie van memymom (moeder en dochter) is voor Waterschoenen een vertrouwd beeld. Speciaal voor Watou maakten ze dit tweeluik. 'The hand that rocks the cradle' is in het gelijknamige gedicht van William Ross Wallace (1819-1889) meteen ook 'the hand that rules the world' ... Blessings on the hand of women!
CREDITS
Production: Kunstenfestival Watou
Concept: memymom
Curator: Jan Moeyart